Fjelltur i Jotunheimen (elisabethmelby)
Hjem Add Om meg Kontakt

1

Fjelltur i Jotunheimen

Vi var en gjeng på 19 stykker som fredag morgen satte kursen mot den Norske fjellheimen. Været var strålende og stemningen fantastisk i bussen. Så mye latter og herlige kommentarer :-)

Målet var å gå Bukkelægret på lørdag og Besseggen på søndag. Første stopp var Fagernes med litt å spise. Ble en stor deilig trekuler's italiensk vaniljeis på meg. Hadde jo matpakke på bussen så trengte ikke kjøpe noe "herremåltid". Så gikk turen videre fra Fagernes og opp mot Jotunheimen nasjonalpark . Vi parkerte bussen på Gjendesheim og tok båten inn til Gjendebu turisthytte, via innsjøen Gjende, Jotunheimens dypeste med 150 meter.  Veldig koselig sted innerst i dalen. På vei innover kunne vi se hvor vi skulle gå og det kriblet litt etter å komme i gang. Da vi hadde funnet oss rom og ordet litt praktiske ting, så gikk noen av oss en times tur innover i heimen. Fantastisk natur! Norge på sitt beste :-) Frodig og grønt, elver og bekker som sildrer, steinrøyser og skigarder, kyr og geiter. Ahh......fredlig men samtidig så mektig, der fjellene ruvet over hodet våre. 

 

Jeg lå på fire-manns rom. Vel og merke med 4 jenter ;-) Ene også min datter. Det ble mye latter og skravling føre vi falt til ro, men sånn skal det være på tur.  Lørdag morgen var det klart for å bestige fjellet og komme seg over Bukkelægret og ned til Memurubu. Der ventet neste overnatting.  De raskeste brukte 1 time på det bratteste partiet i starten. Bratt var virkelig ordet å bruke. Det var ikke helt ufarlig og vi måtte på det bratteste dra oss opp med lenker av kjettinger og hjelpe hverandre. Teamwork !! Vi startet på 890 moh og etter en times gange oppover hadde man besteget over 600 høydemetere. Kjempegøy og veldig god trening ;-)  Så var det å vandre innover fjellene og bare nyte fantastisk natur. En del snøpartier vi også måtte over, så det var gøy. Jeg brukte 5 timer og 45 min med alle stoppene. Uten særlig stopp går det helt fint på 4 timer vil jeg tro. På nedstigningen var det utrolig bratt. Noen steder måtte jeg holde meg fast for å ikke dette fremover å rase ned fjellsiden. Spennende og veldig moro. Noen voldsomme vindkast kom det også, så man fikk kjenne litt på hvilke naturkrefter vi faktisk har rundt oss. 

Det var deilig med en dusj og middag på kvelden etter en dag med forberedelser og tur. Kroppen var i godlaget og med all treningen jeg har i bånn så skulle jo ikke dette være særlig utfordring. Jeg syntes synd på de som etterhvert begynte å gå litt rart fordi de var så støle i kroppen. Det veit jeg hvordan er gitt :-)  Det ble en vel så artig kveld som den føre, om ikke enda artigere. Nesten hele gruppa satt samlet utover kvelden og vi hadde quiz og det ble underholdning fra Gjestgiveriets talentfulle barn, som spilte trekkspill og fløyte. Flott og høre og flott å se unger som ikke bare er hekta på data og TV. Morsomste var møte med to eldre brødre fra LOM som hadde utsagnet: " I Oslo bor det bare folk som går på NAV". Da lo vi godt !  De var ikke spesielt imponert over Oslo-folk nei, og asylmottak var det værste de hadde hørt om. Det er akkurat som om de ligger litt etter alle andre i tid, disse små bygdesamfunnene i dalstrøka. Trenger ikke dra lengre enn til Finnskogen egentlig, føre man finner en annen bygdekultur som på sitt vis er litt mer primitivt enn tettere bebygde strøk. 

Søndag var været så dårlig at å gå Besseggen var ganske uforsvarlig. Til og med de som drev turisthytta mente det, og de var fjellvante. Men noen måtte trosse advarslene å prøve, men det endte med at de måtte snu og gå ned igjen. Tøft å prøve det ut da, men med tett tåke, styrtregn og vind funker det dårlig å gå i fjellet. Derimot å gå langs Gjende vatnet til Gjendesheim var en fin tur, så mange valgte den traseen i stedet. Visstnok måtte man vasse over en bekk med vann til godt over knærne, men bedre enn å gå seg vill i tåkehavet :-) Litt sjarmerende med noen utfordringer også. Jeg valgte båten siden jeg hadde bare ett tørt beintøy  igjen som jeg skulle ha resten av dagen, men datteren min gikk sammen med flere andre fra vår gruppe, og de var fornøyde med turen.

Vel overstått fjelltur med masse hyggelige mennesker og storslåtte naturopplevelser kan jeg konkludere med at dette skal jeg gjøre snart igjen. Allerede i morgen setter jeg kursen mot Hamar og skal bruke resten av uka til dagsturer i fjellet......på sykkel for det meste, men om to uker blir det ny Besseggen tur. Da drar min eldste datter, min far som akkurat da har fylt 75 år, jeg og mannen min avgårde igjen. Vi må jo komme over "eggen" denne sommeren. Tror jeg er bitt av " fjellbasillen" også jeg ;-)  Gleder meg stort til de neste to ukene :-)  

Elisabeth 

  • Jenny Helene
  08.07.2014 kl.11:50
  Det var en kjempefin tur! Gleder meg til å komme over "eggen" :D God tur til Hamar!! <3  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  hits